The Healthy Air Company
Zoeken
Winkelmandje
Categorieën

Luchtfilters & luchtkwaliteit

Voldoende filteren van lucht heeft een posiftief effect op onze gezondheid, prestaties en productiviteit. Daarnaast is het belangrijk dat de kwaliteit van de lucht wordt ervaren als zuiver en aangenaam. Neem voor een geheel vrijblijvende aanbieding, advies, of informatie contact met ons op zodat we je kunnen helpen, telefoonnummer +31(0) 353 690 520 of email sales@air-transfer.nl Wij helpen je graag.

Zakkenfilter
Zakkenfilter

Zakkenfilter

Actief koolfilter
Actief koolfilter

Actief koolfilter

AHU / HSU luchtfilter
AHU HSU luchtfilter

AHU / HSU luchtfilter

Draadframe luchtfilters
Draadframe luchtfilters

Draadframe luchtfilters

Compact & Z-line luchtfilters
Compact Z-line luchtfilters

Compact & Z-line luchtfilters

Vetvang luchtfilters
Vetvang luchtfilters

Vetvang luchtfilters

Afmetingen

Voorbeeld type: Zakkenfilter ISO ePM10 80% (F7) 592x490x500 mm. 8zk. De afmetingen worden altijd aangegeven in Breedte x Hoogte x Lengte (BxHxL). Het filter in dit voorbeeld is opgebouwd uit 8 zakken met een lengte van 500mm.

Filterklasse en aanduiding

Klasse EN779:2012, voor eind 2016

ISO 16890, na eind 2016

ISO ePM1

ISO ePM2,5

ISO ePM10

Grof filters

G3

-

-

-

>80%

G4

-

-

-

>90%

M5

-

-

>50%

-

M6

-

50-65%

>60%

-

F7

50-65%

65-80%

>85%

-

F8

65-80%

>80%

>90%

-

F9

>80%

>95%

>95%

-

Aanduiding luchtfilters

Eind 2016 zijn de nieuwe aanduidingen voor luchtfilters ingegaan en vanaf augustus 2018 zijn deze verplicht. De nieuwe aanduidingen hebben in tegenstelling tot de oude aanduiding een onderverdeling in percentage en daardoor een betere nauwkeurigere aanduiding. Met de nieuwe ISO16890 worden filters veel nauwkeuriger getest, hetgeen de realiteit veel beter weergeeft. 

Luchtkwaliteit

Het is belangrijk dat de kwaliteit van de lucht wordt ervaren als zuiver en aangenaam. Door energiebesparing zijn gebouwen erg luchtdicht gemaakt, dit om de mate van natuurlijke ventilatie te beperken. Goed ventileren is investeren in een goed leefklimaat.

Resultaten van onderzoeken laten zien dat een goed leefklimaat (frisse lucht) goed is voor de gezondheid. Een bijkomend voordeel van een gezond binnenklimaat is de reductie van de kosten die verband houden met ziekteverzuim en medische behandeling met betrekking tot gezondheid. Het belangrijkste voordeel van een gezond binnenklimaat is echter de directe positieve invloed op de productiviteit van werknemers/scholieren. Het loont zich om een gezond binnenklimaat te realiseren!

Luchtfilters in een luchtbehandelingskast

Het principe van een luchtfilter in een luchtbehandelingskast (LBK) is dat het de installatie en alle componenten schoonhoudt, en de lucht zuivert voordat deze het gebouw ingaat. Doordat de installatie schoon blijft, heeft de LBK een langere levensduur en functioneert deze beter. Met andere woorden: de LBK zorgt voor schonere binnenlucht die vrij is van stof en schadelijke gassen.

Algemeen

  • De filterkamer moet reinigbaar zijn
  • Lekkages op afdichtingen vermijden
  • Alleen filters toepassen die volgens de huidige regelgeving zijn geclassificeerd

Regelstrategie

  • Maximum 90 procent Rv in het systeem
  • Maximum 80 procent Rv gemiddeld over drie dagen bij de inlaat van luchtfilters

Luchtfilter keuze WTW

  • Buitenlucht toevoerfilter F7 (binnenklimaat verbeteren)
  • Binnenlucht afvoerfilter M5 (stofaccumulatie op componenten voorkomen)
  • Recirculatie lucht M5 (stofaccumulatie op componenten voorkomen)

Welke regelgeving is er voor luchtfilters?

De ISO 16980-norm is sinds medio 2018 het uitgangspunt. Deze norm maakt fabrikanten duidelijk aan welke richtlijnen de filters moeten voldoen. De norm onderscheidt vier categorieën, op basis van de grootte van de fijnstofdeeltjes die worden afgevangen. Er zijn bijvoorbeeld filters die het grove werk afvangen, zoals zand, haar en pluizen. Maar er zijn ook filters voor uitlaatgassen, pollen en steenstof. Behalve het onderscheid in wat de filters afvangen, worden filters ook gerangschikt op basis van het rendement. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen deeltjes kleiner of gelijk aan 1 micron (zoals smog, roet en virussen), deeltjes kleiner of gelijk aan 2,5 micron (zoals schimmels, bacteriën en pollen) en deeltjes kleiner of gelijk aan 10 micron (zoals stof en pollen).

Welke filters zijn er?

De keuze is reuze, maar over het algemeen wordt er in de basis gebruikgemaakt van drie soorten filters: het stoffilter, (H)EPA filter en moleculaire filters. Wat is wat? Een stoffilter is bedoeld voor het opvangen van stofdeeltjes met een minimumgrootte van 0,3 micron. Binnen de stoffilters wordt overigens onderscheid gemaakt tussen filters voor grovere stofdelen en fijnere stofdelen. Voorbeelden van stoffilters zijn onder meer paneelfilters, compactfilters en zakkenfilters. Het (H)EPA-filter is een veelvoorkomend filter, de naam staat voor (High) Efficiency Particulate Air filters. Ze staan ook wel bekend onder de naam ‘absoluutfilters’. Deze filters vangen zwevende deeltjes op tot een grootte van 0,3 micron en worden ingezet voor ruimtes waarin de eisen aan de luchtkwaliteit zeer hoog zijn. Denk hierbij aan cleanrooms, operatiezalen, quarantaineafdelingen in ziekenhuizen, of hightech-fabrieken waar computerchips worden gemaakt. De derde groep filters omvat de moleculaire filters. Die zijn voor bedoeld voor het verwijderen van moleculaire verontreinigingen in de lucht. Dit zijn bijvoorbeeld schadelijke gassen als NOx, NH₃, bak- en rioolgeuren.

Zijn voorfilters nuttig?

Het antwoord op deze vraag is niet eensluidend. Eerst maar even de werking: voorfilters voorkomen dat grove (stof)delen, zoals insecten, stuifmeel, zand of ander grof stof de installatie binnendringt. Wanneer een bedrijf met een luchtbehandelingskast in de omgeving van vervuilende industrie is gevestigd, zoals een cementfabriek, staalbedrijf of overslagbedrijf voor stortgoederen, kan een voorfilter nuttig zijn. Maar in andere omgevingen waar geen of weinig grofstof aanwezig is, zijn groffilters (als voorfilter) overbodig. Filters zijn dus zeer nuttig echter is e.e.a. sterk afhankelijk van de lokatie en toepassing.